Please use this identifier to cite or link to this item: http://191.252.194.60:8080/handle/fdv/426
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Santos, André Filipe Pereira Reid dos-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9404737943888215pt_BR
dc.contributor.referee1Fittipaldi, Paula Ferraço-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4339333577250088pt_BR
dc.creatorOliveira, Gabriel Henrique de Lima-
dc.creator.Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/busca.dopt_BR
dc.date.accessioned2018-10-17T13:05:19Z-
dc.date.available2018-10-03-
dc.date.available2018-10-17T13:05:19Z-
dc.date.issued2018-08-15-
dc.identifier.urihttp://191.252.194.60:8080/handle/fdv/426-
dc.description.abstractThe present work aims to identify how the gastronomy field has an important role in the process of differentiation of social classes, revealing the distinctions present in society through the appropriation and valuation of food practices. For this to be possible, it was necessary to use as a theoretical basis of this study the brilliant work "The distinction: social criticism of judgment", by Pierre Bourdieu. In addition to the sociological theses constructed by the theoretician throughout his trajectory of studies, also was used in this work the field research conducted by the author, in order to make a parallel with the Brazilian society and its gastronomic cultural field. Thus, it was tried to reconstruct the historical development of gastronomy in Brazil, in order to verify the operation of the distinction between subjects and sectors of society in this context, between actions more or less contributory in the realization of fundamental rights related to the management of the food in the gastronomic sector. For this purpose, some interviews were conducted with individuals from the field of gastronomy of the state of Espírito Santo, in accordance with the Bourdieusian method, to identify the validity and applicability of the sociological theory of theorist regarding the unfolding of distinctions in society.pt_BR
dc.description.resumoO presente trabalho visa identificar como o campo da gastronomia possui um relevante papel no processo de diferenciação de classes sociais, revelando as distinções presentes na sociedade por meio da apropriação e valoração das práticas alimentares. Para que isto fosse possível, foi necessário utilizar como base teórica deste estudo a brilhante obra “A distinção: crítica social do julgamento”, de Pierre Bourdieu. Além das teses sociológicas construídas pelo teórico ao longo de sua trajetória de estudos, também foi aproveitado neste trabalho as pesquisas de campo conduzidas pelo autor, de modo a fazer um paralelo com a sociedade brasileira e seu campo cultural gastronômico. Assim, buscou-se reconstruir o desenvolvimento histórico da gastronomia no Brasil, de modo a possibilitar a verificação de como se opera a distinção entre sujeitos e setores da sociedade neste contexto, entre atuações mais ou menos contributivos na efetivação de direitos fundamentais relativos ao manejo do alimento na seara gastronômica. Para tanto, foram conduzidas algumas entrevistas com indivíduo do campo da gastronomia capixaba, em conformidade com o método bourdieusiano, para identificar a validade e aplicabilidade da teoria sociológica do teórico quanto aos desdobramentos das distinções em sociedade.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Leticia Alvarenga (leticiaalvarenga@fdv.br) on 2018-10-03T11:55:59Z No. of bitstreams: 1 Gabriel Henrique de L. Oliveira.pdf: 508901 bytes, checksum: 211fd70feeae5971f011cc94498a1705 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Ana Paula Galdino (repositorio@fdv.br) on 2018-10-17T13:05:19Z (GMT) No. of bitstreams: 1 Gabriel Henrique de L. Oliveira.pdf: 508901 bytes, checksum: 211fd70feeae5971f011cc94498a1705 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2018-10-17T13:05:19Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Gabriel Henrique de L. Oliveira.pdf: 508901 bytes, checksum: 211fd70feeae5971f011cc94498a1705 (MD5) Previous issue date: 2018-08-15en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherFaculdade de Direito de Vitoriapt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentDepartamento 1pt_BR
dc.publisher.initialsFDVpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPierre Bourdieupt_BR
dc.subjectDistinção socialpt_BR
dc.subjectGastronomiapt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::DIREITOpt_BR
dc.titlePráticas alimentares e estilos de vida: a distinção operada pelo/no campo da gastronomiapt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso (TCC)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gabriel Henrique de L. Oliveira.pdf496.97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.